NymburkDnes.cz
NymburkDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Souhrnný přehled omezení v regionální vlakové dopravě ČD

14.04.2020
Vzhledem k výrazně nižšímu počtu cestujících v souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem je v koordinaci s krajskými úřady dočasně omezena regionální vlaková doprava ČD ve všech regionech České republiky. Omezení se obecně týkají zejména vlaků v okrajových částech dne (tj. ráno a večer), některých posilových spojů v pracovní dny, víkendových a také rekreačních vlaků. Přijatá opatření platí až do odvolání a budou postupně aktualizována podle vývoje situace. ČD cestujícím doporučují, aby průběžně sledovali informace o omezeních dopravy na webových stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu a své spojení si ověřili v elektronických vyhledávačích.
Ilustrační snímek | Foto: ČD
Omezení regionálních vlaků ČD v Praze a Středočeském kraji
Od víkendu 21. - 22. března je omezen provoz víkendových nočních vlaků. Počínaje nocí 20. / 21. března jsou zrušené tzv. rozjezdy vlaků z Prahy hl.n. ve 2:30 na linkách S1 až S9 do středočeského Kolína, Milovic, Mělníka, Kralup nad Vltavou, Kladna, Berouna, Čerčan a Benešova. Zároveň nejedou ani návratové vlaky k těmto spojům ve směru do Prahy. Každodenní popůlnoční rozjezd vlakových linek S zůstává zachován. Až do odvolání nejedou výletní a rekreační spoje ČD, které měly zahájit sezónu v sobotu 28. března (Cyklo Brdy, Cyklohráček, Český ráj a sezónní vlaky Praha - Čerčany - Zruč nad Sázavou).

Od pátku 3. dubna je omezen provoz vlaků na dalších linkách S. Největší změny se týkají linky S7 v úseku Řevnice - Praha - Český Brod a S9 v úseku Lysá nad Labem - Praha. Na těchto linkách jsou zrušeny vložené spoje, které zkracují základní půlhodinový interval na 10 - 15 minut (vložené vlaky v pracovní dny dopoledne a v poledne mezi Prahou a Říčany nejedou už od pondělí 30. března). Na většině hlavních linek z Prahy do středních Čech (S1, S2+S22, S7 a S9) je po 22. hodině omezen provoz. Ostatních železničních tratí v Praze a Středočeském kraji se změny dotýkají pouze okrajově. Celkově je rozsah železniční dopravy v Praze a Středočeském kraji omezen cca o 14 %.

Omezení regionálních vlaků ČD v Pardubickém kraji
Po projednání s Pardubickým krajem je od 23. března 2020 do odvolání omezen provoz vlaků ČD na většině regionálních linkách v regionu. Na Pardubicku došlo ke zrušení či omezení jízd osobních vlaků zhruba na úroveň období mezi Vánocemi a Novým rokem. Kromě toho jsou zrušené některé vlaky pozdě večer, v noci, brzy ráno a o víkendech. Od soboty 28. března dochází v regionu k dalšímu omezení vlakové dopravy. Na řadě tratí je především o víkendu prodloužen interval mezi jednotlivými spoji, a to z hodinového na dvouhodinový, případně ze dvouhodinového na čtyřhodinový. Na trati 031 mezi Pardubicemi a Hradcem Králové nejedou spěšné vlaky vedené jednotkou RegioPanter. Na trati 016 Chrudim - Moravany - Holice platí o víkendech zvláštní jízdní řád, který navazuje na prodloužení intervalu na hlavní trati 010 Pardubice - Česká Třebová. Zcela zastaven je provoz mezi Moravskou Třebovou, Chornicemi a Dzbelem / Velkými Opatovicemi. Na řadě tratí jsou omezené další ranní a večerní spoje.

Omezení regionálních vlaků ČD v Královéhradeckém kraji
Na základě požadavku Královéhradeckého kraje je od 23. března 2020 do odvolání omezen provoz regionálních spojů. Jde zejména o spoje, které v pracovní dny zajišťovaly návoz lidí do zaměstnání v nyní uzavřených podnicích (např. Škoda Auto), a také časně ranní a pozdně večerní vlaky. Na základě požadavku krajského úřadu dochází od pondělí 30. března k dalšímu omezení rozsahu regionální dopravy. Vzhledem k nízkému využití regionálních spojů v době mimořádných opatření a snaze minimalizovat počet zaměstnanců nutných pro zajištění jejich provozu je provoz spěšných a osobních vlaků v regionu podstatně omezen. Počet spojů dálkové dopravy na linkách R10 Praha - Hradec Králové - Trutnov a R14 Pardubice - Hradec Králové - Liberec zůstává prozatím zachován. Vzhledem k velkému rozsahu změn v pracovní dny i o víkendech doporučujeme cestujícím ověřit si spojení ve vyhledávačích spojení. S ohledem na vývoj mimořádných opatření může dojít k dalším dílčím změnám. V případě, že dojde k obnovení výroby v závodu Škoda Auto v Kvasinách, předpokládáme, že budou zrušena omezení u vlaků do Solnice.

Omezení regionálních vlaků ČD v Libereckém kraji
Od 21. března 2020 do odvolání je omezen rozsah dopravy na vybraných linkách v Libereckém kraji. Jsou zrušeny noční vlaky s odjezdem z Liberce kolem 0:35 hod. Dále je zrušením vybraných vlaků prodloužen taktový interval na tratích 034 Smržovka - Josefův Důl a 036 Liberec - Tanvald z původního půlhodinového na hodinový. Od 28. března je na trati 036 omezen provoz vlaků v úseku Desná-Riedlova vila - Harrachov, spojení tu zajišťují jen dva páry vlaků. K prodloužení intervalu dochází od 30. března také u vlaků jedoucích do sousedního Královéhradeckého kraje: mezi Starou Pakou a Jaroměří a také mezi Turnovem, Jičínem a Hradcem Králové. Žádné vlaky až do odvolání nejedou v úseku Lomnice nad Popelkou - Mladějov v Čechách.

Omezení regionálních vlaků ČD v Ústeckém kraji
Na vybraných linkách ČD v Ústeckém kraji je od 20. března 2020 do odvolání omezen rozsah regionální dopravy.Omezené jsou zejména vlaky v okrajových částech dne a turistické spoje. V koordinaci s krajským úřadem platí od 1. dubna další změny. Omezené jsou zejména sedlové a vložené posilové spoje a také rekreační vlaky. V pracovní dny tak nejedou některé posilové vlaky v úsecích Ústí nad Labem západ - Litoměřice město, Ústí nad Labem - Chomutov nebo Litoměřice hor.n. - Úštěk. Mezi Mikulášovicemi a Rumburkem, resp. Krásnou Lípou nepojedou žádné rekreační vlaky. Od 1. dubna je z důvodu navýšení přepravní kapacity obnoven provoz vlaků v úseku Děčín hl.n. - Dolní Žleb.

Omezení regionálních vlaků ČD v Plzeňském kraji
V koordinaci s Plzeňským krajem je od 30. března 2020 do odvolání omezen rozsah regionální dopravy v regionu. Na tratích je ve většině případů zachována páteřní síť regionálních vlaků. K větší změně dochází na trati 182 Staňkov - Poběžovice,kde jsou o sobotách, nedělích a svátcích zrušeny vlaky ve stávajících časových polohách a jsou nahrazeny novými spoji v odlišných časech. Tyto nové vlaky mají návaznost na spoje na trati 180 Plzeň hl.n. - Domažlice. Je také zrušenavětšina vlaků tzv. "Plzeňské linky",tj. vlaků Os 7271 -7283 jedoucích v úseku (Pňovany -) Kozolupy - Blovice a zpět.

Omezení regionálních vlaků ČD v Karlovarském kraji
Od 1. dubna 2020 do odvolání platí na základě rozhodnutí rady Karlovarského kraje a po dohodě s ČD redukované jízdní řády na většině tratí v regionu. Výjimkou jsou tratě 161 Bečov nad Teplou - Rakovník a 144 Loket předměstí - Nová Role. Celkově došlo na Karlovarsku ke snížení rozsahu regionální vlakové dopravy ČD o cca 18 %. Zůstaly zachovány ranní a večerní spoje pro zajištění cest do práce a z práce, k lékaři a na úřady. Omezení se týkají dopoledních a školních spojů. Od 14. dubna dojde u některých vlaků k drobným úpravám a od 25. dubna dočasně nevyjedou víkendové rekreační vlaky (Karlovy Vary -) Krásný Jez - Horní Slavkov-Kounice.

Omezení vlaků ČD v Jihočeském kraji
Od 30. března 2020 do odvolání je v Jihočeském kraji omezena regionální železniční doprava ČD v rozsahu cca 21 % spojů. Víkendového provozu se změny téměř netýkají. V pracovní dny jsou omezeny zejména vlaky v sedlových časech, tedy v době mimo návozy do a ze zaměstnání. Zcela zrušeny jsou spěšné vlaky Tábor - Strakonice a většina osobních vlaků Tábor - Písek. Nahrazují je ale původně víkendové zastávkové osobní vlaky Tábor - Ražice, které jezdí denně. Dále jsou omezeny některé přímé vlaky České Budějovice - Písek, stejně jako část zastávkových vlaků na trati České Budějovice - Horní Dvořiště. Ty však nahrazují nové osobní vlaky, které jedou v trasách expresních spojů, takže je zachován základní dvouhodinový interval na trati. Na trati Tábor - Bechyně je mimo ranní období nabídka redukována na dvouhodinový takt. Některé spěšné vlaky České Budějovice - Jindřichův Hradec jedou pouze v úseku Veselí nad Lužnicí - Jindřichův Hradec a zpět. Na lince České Budějovice - Strakonice jsou zrušeny některé doplňkové úsekové vlaky, které nejezdí v celé trati, např. v úseku České Budějovice - Dívčice. Ostatních tratí se redukce dotýká jen v menší míře.

Omezení regionálních vlaků ČD v Jihomoravském kraji
S platností od pondělí 23. března platí na základě požadavku Jihomoravského kraje na všech regionálních linkách IDS JMK včetně vlaků letní prázdninové jízdní řády. Upravené jízdní řády platí na linkách S 2 Křenovice - Brno - Březová nad Svitavou, S 3 (Žďár n. S. -) Tišnov - Brno - Břeclav, S 6 Brno - Kyjov - Veselí n. Mor. - Uherské Hradiště - Staré Město u Uh. H. a S 8 Břeclav - Mikulov na Mor. - Znojmo. Od 28. března nejedou některé víkendové večerní vlaky a dočasně nevyjedou ani víkendové rekreační spoje (Expres Pálava - Podyjí, Pernštejn a další spoje do Mikulova, Nedvědice a Vlkova u Tišnova). Od 3. dubna nejede pár spěšných vlaků mezi Brnem a Vlárským průsmykem (linka R 56) a také pár osobních vlaků mezi Brnem a Zastávkou u Brna (linka S 4). Od 6. dubna pak je omezen provoz vlaků na linkách S 21 v úseku (Skalice n. S. -) Boskovice - Velké Opatovice, S 52 v úseku Hodonín - Čejč - Kobylí na Moravě, S 6 v úseku Veselí n. M. - Kyjov a S 9 v úseku Břeclav - Hodonín.

Omezení regionálních vlaků ČD v Kraji Vysočina
V koordinaci s Krajem Vysočina je od soboty 28. března do odvolání omezen provoz vybraných regionálních vlaků v Kraji Vysočina. Omezení se ve většině případů týká pracovních dnů, kdy jsou zrušené některé regionální spoje v úsecích Havlíčkův Brod - Světlá nad Sázavou - Ledeč nad Sázavou, Havlíčkův Brod - Jihlava nebo Havlíčkův Brod - Telč - Dačice. O víkendu také nejedou spěšné vlaky mezi Jihlavou a Znojmem.

Omezení regionálních vlaků ČD v Moravskoslezském kraji
Na základě požadavku krajského úřadu je regionální vlaková doprava v Moravskoslezském kraji od 26. března do odvolání po celý týden zajištěna podle nedělních jízdních řádů. Nad rámec nedělního provozu jedou v tomto období v pracovní dny další spoje zejména pro cesty do a ze zaměstnání.

Omezení regionálních vlaků ČD v Olomouckém kraji
Na základě požadavku Olomouckého kraje je od pondělí 30. března do odvolání omezen provoz regionálních vlaků na Olomoucku. Nejedou zejména tzv. školní vlaky (ranní a odpolední spoje v pracovní dny), zachovány naopak jsou spoje, které slouží k zajištění přepravy do a ze zaměstnání. Vzhledem k již realizované redukci linkových autobusů tak železnice zůstává páteřní dopravou v regionu. Na trati Zábřeh na Moravě - Šumperk - Velké Losiny a Petrov nad Desnou - Sobotín je zrušena většina vložených spojů a v úseku Zábřeh na Moravě - Velké Losiny je zachován pouze hodinový takt. Osobní vlaky Jeseník - Mikulovice - Zlaté Hory jsou nahrazené autobusovými spoji v odlišných časech. Náhradní doprava tu je denně zajištěna zastavováním autobusů, které jezdí místo spěšných vlaků Sp 1440 - 1447. V souvislosti s ukončením karantény na Litovelsku a Uničovsku vlaky od 30. března znovu zastavují v Července a Uničově a od 31. března je obnoven provoz v úseku Červenka - Litovel - Senice na Hané na trati 307 Červenka - Prostějov.

Omezení regionálních vlaků ČD ve Zlínském kraji
S platností od úterý 24. března jsou na základě požadavku Zlínského kraje zrušené některé spoje zejména na tratích Otrokovice - Zlín střed - Vizovice a Kroměříž - Hulín - Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm. V některých případech došlo k časovým posunům nebo je v souvislosti se změnou oběhu vozidel nutné přestoupit v části trasy do jiné soupravy. Toto opatření platí do odvolání.

Mezistátní regionální doprava
Vzhledem k nařízenému omezení dopravy přes hranice České republiky je od půlnoci 13. / 14. března zastavena veškerá mezistátní dálková i regionální doprava a v přeshraničních úsecích není až do odvolání zajištěna žádná náhradní doprava. V regionální dopravě se to týká následujících úseků:

Regionální spoje do Německa
Regionální vlaky linky U28 Děčín - Bad Schandau - Sebnitz - Rumburk jedou pouze v úsecích Děčín hl.n. - Dolní Žleb a Dolní Poustevna - Rumburk. Odjezdy ve směru Dolní Poustevna - Rumburk jsou u 7 spojů zhruba o 25 minut později. Cestující ze Šluknovského výběžku mohou pro cesty do vnitrozemí využívat nadále linku U8 přes Českou Kamenici.
Provoz regionálních osobních vlaků v Karlovarském kraji je zajištěn do pohraničních stanic. Vlaky tak jezdí v úsecích Karlovy Vary - Potůčky a Cheb - Aš. Na trati z Chebu do Plesné je místo vlaků zajištěna náhradní autobusová doprava. Spěšné vlaky (v Německu RE) Norimberk - Cheb jsou ukončeny na území Německa a dále do Chebu nejedou.
V Plzeňském kraji je zajištěn provoz regionálních vlaků do pohraniční stanice Železná Ruda-Alžbětín (trať 183 Klatovy - Železná Ruda-Alžbětín). Na trati 180 Německo - Domažlice - Plzeň jsou osobní vlaky z Německa ukončeny ve stanici Furth im Wald. V úseku Furth im Wald - Česká Kubice - Domažlice jsou mezinárodní osobní spoje odřeknuty bez náhrady.

Regionální spoje do Rakouska
Regionální osobní vlaky v Jihočeském kraji jedou nejdále pouze do pohraničních přechodových stanic. V úseku České Budějovice - Summerau jsou mezinárodní osobní spoje ukončeny ve stanici Horní Dvořiště, vlaky ve směru České Budějovice / Veselí nad Lužnicí - České Velenice jedou do pohraniční stanice České Velenice. Vlaky ÖBB v Rakousku končí jízdu v pohraničních stanicích Summerau a Gmünd (NÖ) a dále do ČR nepokračují.
Regionální vlaky mezi Jihomoravským krajem a Rakouskem zajišťují svými náležitostmi ÖBB a jsou ukončeny ve stanicích na rakouském území. Žádné vlaky nejezdí ani mezi Znojmem a Šatovem (přechod Znojmo - Retz). Cestující mohou použít autobusovou linku č. 818 IDS JMK.

Regionální spoje na Slovensko
Regionální osobní vlaky z Jihomoravského kraje na Slovensko na trati č. 343 Hodonín - Vrbovce jezdí pouze do / ze zastávky Javorník nad Veličkou. Vlaky ze slovenské strany jsou ukončeny na slovenském území. Na trati Břeclav - Kúty nejedou žádné osobní vlaky, tedy ani v úseku Břeclav - Lanžhot. Cestující mohou použít autobusovou linku č. 572 IDS JMK.
Regionální vlaky mezi Moravskoslezským krajem a Slovenskem jsou ukončeny v Mostech u Jablunkova.

Regionální spoje do Polska
Zastavena je také regionální doprava mezi Moravskoslezským krajem a Polskem. Osobní vlaky na Těšínsku končí ve stanici Český Těšín. Na Ostravsku končí jízdu osobní vlaky z Polska ve stanici Chałupki a nejedou do Bohumína.
Spěšné vlaky Lipová Lázně - Jeseník - Głuchołazy - Krnov (trať 292 Šumperk - Krnov) nejedou v úseku Mikulovice - Głuchołazy - Jindřichov ve Slezsku (přes území Polska). V úseku Lipová Lázně - Jeseník - Mikulovice - Jindřichov ve Slezsku a zpět je zajištěna náhradní autobusová doprava. V úseku Jindřichov ve Slezsku - Krnov a zpět jedou tyto spěšné vlaky podle pravidelného jízdního řádu.
V Libereckém kraji je přerušena mezistátní osobní doprava na trati 036 do Szklarske Poręby. Vlaky z Liberce a Tanvaldu končí, resp. zahajují svou jízdu v Harrachově.
Zdroj: ČD
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde si kartu mohou vyřídit či zakoupit dlouhodobé kupóny, a nemusí tak cestovat do hlavního ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

Středočeský kraj chce opět rozjet dotační Fond homogenizace dopravní infrastruktury

Středočeský kraj chce i letos vypsat dotační Fond homogenizace krajské dopravní infrastruktury. V krajském rozpočtu je na fond alokována částka 75 mil ...

Strategie pro kulturní a kreativní odvětví Středočeského kraje míří do finále. Zapojit se může každý

Veřejnost má jedinečnou příležitost vyjádřit se ke Strategii Středočeského kraje pro oblast kultury, kulturního dědictví a kulturních a kreativních od ...





Pátek 29.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes