NymburkDnes.cz
NymburkDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Spánek prodlužuje život a upevňuje zdraví, důležitá je psychika i správná matrace

07.05.2020
Spánkem trávíme asi třetinu našeho života. Jde o stav absolutního klidu s minimální pohybovou aktivitou a výrazně omezeným vnímáním okolního prostředí. Mozek je při spánku aktivní a funkční, ale jeho mentální činnost je od bdělého stavu zcela odlišná. Spánek a jeho kvalita mají výrazný vliv na naše zdraví, výkonnost a regeneraci sil. Jak zajistit, aby byl spánek co nejkvalitnější a měl blahodárný vliv na náš život?
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com
Kvalita spánku je podmíněna mnoha faktory, z nichž některé se dají a jiné nedají ovlivnit. Vážnější spánkové poruchy jsou doménou dlouhodobějšího zkoumání a ovlivňování, ale zůstává zde velmi silná skupina faktorů, ovlivňujících kvalitu spánku, kterou lze řešit i z laického pohledu poměrně snadno.

Psychika jako základní stavební kámen zdravého spánku
První oblastí je naše psychika, tedy to, v jakém psychickém stavu uléháme. Nejčastějším nedostatkem je, že jsme ještě plni myšlenek z předchozí činnosti, ať je to zaměstnání nebo plánování, které nám nedají usnout. "Z hlediska orientální medicíny, jejíž součástí jsou také shiatsu masáže, hovoříme o tom, že se energie hromadí v hlavě a brání její plynulé cirkulaci, která je předpokladem pro klidnou noc. Pak je nutno naši energii opět odvést z této oblasti a rozvést ji do celého těla," vysvětluje Mgr. Richard Jisl, fyzioterapeut a odborný ředitel centra HEALTHY-LIFE s.r.o. a dodává, že nejlepším způsobem je stimulace opačného pólu těla, tedy chodidel. Může to být chladnou, vlažnou či horkou vodou, záleží na aktuální kondici. Stejně dobře fungují i jemné tlakové masáže chodidel s prodlouženým výdechem.

Další potíží může být stav, kdy jsme rozrušeni, a to třeba hádkou s blízkým člověkem, vyhlídkou na zítřejší plány nebo vidinou brzkého vstávání. Zde dochází dle tradiční čínské medicíny k vybuzení našeho ducha - shen z přirozeného klidu a tím se energie nejen tlačí opět do hlavy, ale je neuspořádaná a vede k napětí na hrudníku, kdy cítíme bušení srdce a silnější nervozitu. K rozptýlení je tu nutno použít silnějších prostředků jako je sprchování, jemné lehké cvičení nebo alespoň 20minutová procházka na čerstvém vzduchu.

Buzení uprostřed noci nebo nepříjemné sny vedoucí k probuzení mohou být způsobeny sledováním dramatických pořadů v televizi před usnutím. Uškodit však může i těžká a zvláště masitá strava. "Ideální je se před spaním nezneklidňovat. Co se týče stravy, zde doporučuji jíst více menších jídel v průběhu dne a zakončit to lehkou večeří kolem 18. hodiny. Ta by měla být složena převážně ze zeleniny, bez majonéz a těžkých dresingů. Všeobecně jídlo po 18. hodině zatěžuje žaludek, játra, dráždí a zneklidňuje srdce," vysvětluje Mgr. Richard Jisl.

Insomnie neboli nespavost
Psychické i fyzické faktory mohou způsobit nespavost - insomnii, která je v dnešní uspěchané a přehlcené době častým problémem. Dle Světové zdravotnické organizace o insomnii hovoříme, trvá-li nám dlouhodobě usínání déle než 30 minut, během noci se často budíme a jsme vzhůru déle než celkem 30 minut či máme dlouhodobě méně než 6,5 hodiny spánku denně. V takovýchto situacích je rozhodně doporučeno začít se problémy se spánkem zabývat. Častým řešením bývá farmakoterapie, která by však měla být až tou poslední záchranou. Dříve než přistoupíme k práškům na spaní, měli bychom se zaměřit na svou spánkovou hygienu, pomoci mohou následující zásady:

- Chodit spát a vstávat pravidelně
- Mít přes den dostatek pohybu
- Vyhýbat se "šlofíkům" v průběhu dne
- Nejíst před spaním těžká jídla, omezit kofein a nepít alkohol
- Omezit stres
- Spát v klidném prostředí na vhodné matraci
- Omezit používání elektroniky před spaním

Klidné a bezpečné místo pro odpočinek je klíčovým faktorem

Vliv na spánek mají také vnější faktory a vhodné prostředí. Postel by se měla nacházet v bezpečné a klidné zóně našeho obydlí, abychom se mohli při spánku opravdu uvolnit a relaxovat. Neklid nutí naše tělo udržovat neustále pohotovostní režim, takže se do hluboké relaxace propadáme daleko později a na kratší dobu a tělo tím přichází o cenný čas na odpočinek. Například projíždějící tramvaje nebo výtahová šachta mohou snížit hloubku relaxace až o desítky procent.

Také kvalita našeho lůžka se na hloubce spánku promítá. Dle fyzioterapeuta Richarda Jisla jsou nejlepší variantou futony z přírodních materiálů. "Lidské tělo s přírodními materiály lépe komunikuje, a díky tomu se snadněji dostává do stavu hlubokého uvolnění. Proto doporučujeme našim klientům spaní na těchto materiálech," vysvětluje a dodává, že velmi zdravé mohou být také některé matrace z polyuretanové pěny nebo vodní lůžka, záleží na konkrétních potřebách člověka. Z čistě ortopedického hlediska je při spánku velmi důležitá správná pozice páteře, a to zvláště v případech vážného postižení obratlů. Pro hlubokou relaxaci svalové hmoty, která se promítá i na funkci vnitřních orgánů, jsou však přírodní materiály vhodnější. Lze si zde vybírat z celé řady možností s různými vlastnostmi co do tvrdosti, udržování tepelné pohody i odebírání vlhka z organismu. "Jednoduchým testem je dát k dispozici dvě stejně vypadající matrace dětem. Jejich intuitivní volba ve většině případů vede k použití přírodní matrace. V těchto případech je to opravdu přirozená volba těla," dodává fyzioterapeut.

Roli hraje také poloha při spánku. Podle ní je vhodné vybírat nejen matraci, ale také podhlavník, a hlavně polštář. U polštáře hraje roli materiál, tvar i velikost.

Důležitá je pravidelná obměna matrace
Tak, jako pravidelně měníme ložní prádlo, měli bychom měnit i matraci na spaní. Zhruba po 6-7 letech se totiž takzvaně odžije a je nutné ji vyměnit. Ať použijeme přírodní nebo umělou matraci, nahromadí se na ní odpadní látky z těla, z potu či průběhu nemocí, které mohou zhoršovat kvalitu našeho spaní.

Nekvalitní spánek může ovlivňovat nejen svalstvo, ale i orgány, které potřebují odpočinek pro svou regeneraci, jako jsou játra, ledviny a mozek. Nedostatek kvalitního spánku může vést k mnoha zdravotním obtížím. Jak již bylo zmíněno - spánkem trávíme zhruba třetinu našeho života, a tak je dobré jeho kvalitu nepodceňovat. Teprve s čistou hlavou, klidným žaludkem a správnou matrací si můžeme popřát opravdu hezkou dobrou noc.

Autor: Martina Bolatzká
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na odcizení našich dat a nabízí útočníkům řadu špionážních funkcí - kromě zaznamenávání stisků kláves, ...

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento měsíc. ...

Proč jsou mobilní telefony Honor důvěryhodné?

Jako pohodlný komunikační nástroj umožňují mobilní telefony lidem zůstat v kontaktu s ostatními kdykoliv a kdekoli. Díky funkcím jako volání, textován ...

Jak získat zpět peníze za nedoručené dárky?

Mnoho lidí se nedočkalo objednaných vánočních dárků pro jejich blízké. Pokud prodejce nevrací peníze nebo ani nekomunikuje, existuje způsob, jak částk ...

Výsledky testu sportovních kočárků: Na bezpečnost není spolehnutí

Kočárek je při péči o malé dítě téměř nepostradatelným pomocníkem. Spotřebitelská organizace dTest proto publikuje testy kočárků pravidelně - v aktuál ...





Úterý 16.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes