NymburkDnes.cz
NymburkDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jak si v testu vedly ústenky, roušky a respirátory ?

12.12.2020
Ještě nedávno byly roušky na ulici typickým atributem asijských turistů. Kvůli koronavirové pandemii se s nimi nyní sžívá celý svět. Orientace na rozbujelém trhu s ochrannými pomůckami je vcelku složitá. Redakce časopisu dTest proto do laboratoře vyslala padesát dva vzorků ústenek, roušek a respirátorů s cílem zkontrolovat jejich filtrační účinnost a prodyšnost a zaměřila se i na aktuálně módní slovo "nano".
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Asijské země mají v používání roušek náskok, jejich nošení je součástí běžného života. Tamější výrobci kromě medicínských roušek nabízejí i pomůcky určené k ochraně proti smogu a prachu, přičemž od každé z nich se očekávají jiné vlastnosti. Aktuálně se na evropský trh, a tedy i český, dodávají ve velkém zejména ochranné prostředky z Číny nebo Vietnamu, jde přitom o výrobky všech možných kategorií.

"Události posledního roku donutily doslova celý svět zorientovat se co nejrychleji v nabídce prostředků na ochranu dýchacích cest. V našem testu jsme se zaměřili na čtyři základní druhy ochranných pomůcek - jednorázové ústenky, respirátory, pomůcky s nanomateriály a látkové roušky. Všechny výrobky prošly měřením filtrační účinnosti a prodyšnosti. U modelů určených k opakovanému použití jsme tyto vlastnosti měřili i po vyprání," přibližuje za dTest jeho šéfredaktorka Hana Hoffmannová.

Při testování filtračních schopností uvážila laboratoř dvě teorie šíření SARS-CoV-2, a to prostřednictvím kapének a aerosolu. Zkoušela se proto schopnost záchytu částic o velikosti od 0,12 nm do 3 nm simulujících jak jemný aerosol, tak větší kapénky.Druhá část zkoušek se zabývala prodyšností materiálu prostřednictvím měření tlakového odporu při strojově napodobeném nádechu a výdechu.Poslední speciální zkouška čekala na výrobky s nanomateriály. Pod elektronovým mikroskopem se zkoumalo, zda nanomateriály skutečně obsahují.

Největší zastoupení v testu měla skupina jednorázových ústenek, celkem 22 vzorků. Šlo jak o certifikované zdravotnické pomůcky, tak o necertifikované ústenky pro nemedicínské účely, určené například jako ochrana před smogem. Hlavním smyslem těchto ústenek je chránit okolí před kapénkami, které by do něj šířil nositel roušky. V tomto ohledu všechny ústenky obstály, některé byly dokonce úrovní filtrace srovnatelné s respirátory třídy FFP2.Co se prodyšnosti týká, i zde si ústenky vedly velmi dobře. U žádné z nich nebyl zjištěn při dýchání nadlimitní odpor. Jedinou vadou na kráse tak u ústenek zůstává velká zátěž pro životní prostředí, protože by se měly použít opravdu jen jednou a následně zlikvidovat.

Druhou testovanou skupinou byly respirátory zastoupené sedmi vzorky hlásícími se do třídy FFP2. Tři výrobky ovšem tomuto označení nevyhověly - dva spadly o stupeň níž do třidy FFP1. Respirátor značky Ardon zachytil pouhých 55 % částic o průměru 0,6 nm, ačkoli by podle označení FFP2 měl odfiltrovat nejméně 94 %. Několik respirátorů trápila i nízká prodyšnost, např. naměřené hodnoty u výrobku Good Mask Respirátor FFP2 mírně překročily limity stanovené respirátorovou normou.

Společným znakem další skupiny 13 testovaných výrobků zahrnující látkové roušky, šátky i respirátory bylo použití slova "nano" na etiketě. Pro ochranné pomůcky s nanomateriály bohužel zatím neexistují žádné speciální požadavky a zákazníkům tak nezbývá nic jiného, než důvěřovat tvrzením výrobců. Test pod elektronovým mikroskopem ukázal, že ne všechny ochranné nanopomůcky jsou označeny férově. Membrány z nanovláken o průměru menším než 1nm chyběly hned čtyřem výrobkům. U tří z nich (Nano Kids, Respilab a TNG) šlo o skutečné klamání zákazníků, protože všechny přítomnost nanomembrán na svých etiketách slibovaly. Samotný test filtračních schopností pak ukázal na rozdíly mezi jednotlivými nanovýrobky, kdy se účinnost záchytu pohybovala od 69 % po 100 %. Zde ovšem byla vysoká filtrační schopnost vykoupena horší prodyšností.

Závěrečnou testovanou skupinou byly textilní šité roušky. Výsledky devíti zakoupených vzorků nepřinesly žádná překvapení. Textilní roušky vykazovaly v průměru nejnižší účinnost filtrace nejjemnějších aerosolových částic - dokázaly jich zachytit nejvýše 20 %. Nicméně i látkové roušky solidně obstály při zachytávání kapének. Řada roušek jich dokázala zastavit více než 70 %, čímž pomáhají chránit okolí nositele roušky.

A jak si vedly výrobky určené k opakovanému použití? "Ukázalo se, že vypraná textilní rouška funguje v průměru lépe než ta čerstvě ušitá. Proto je dobré každou novou roušku před prvním použitím vyprat. U nanovýrobků se pak filtrační schopnosti lišily pouze o několik procentních bodů, a to jak v záporném, tak i kladném smyslu. Zvláštní byla hlavně změna prodyšnosti - vyprané nanoroušky většinou kladly proudu vzduchu menší odpor," uzavírá šéfredaktorka Hana Hoffmannová.

Zdroj: dTest
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na odcizení našich dat a nabízí útočníkům řadu špionážních funkcí - kromě zaznamenávání stisků kláves, ...

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento měsíc. ...

Proč jsou mobilní telefony Honor důvěryhodné?

Jako pohodlný komunikační nástroj umožňují mobilní telefony lidem zůstat v kontaktu s ostatními kdykoliv a kdekoli. Díky funkcím jako volání, textován ...

Jak získat zpět peníze za nedoručené dárky?

Mnoho lidí se nedočkalo objednaných vánočních dárků pro jejich blízké. Pokud prodejce nevrací peníze nebo ani nekomunikuje, existuje způsob, jak částk ...

Výsledky testu sportovních kočárků: Na bezpečnost není spolehnutí

Kočárek je při péči o malé dítě téměř nepostradatelným pomocníkem. Spotřebitelská organizace dTest proto publikuje testy kočárků pravidelně - v aktuál ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes