NymburkDnes.cz
NymburkDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Středočeský kraj oslovuje zdravotníky. Nechce jim nuceně nařizovat pracovní povinnost

29.11.2021
Otevřeným dopisem oslovuje středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) zdravotníky a poskytovatele zdravotnických zařízení ohledně možnosti využití institutu nařízení pracovní povinnosti.
Foto: kr-stredocesky.cz
Vyhlášení nouzového stavu Vládou ČR umožňuje krajům nařídit pracovní povinnost lékařům a zdravotnickým pracovníkům, kteří vykonávají nelékařské zdravotnické povolání a kteří jsou poskytovatelem zdravotních služeb ve formě ambulantní péče, jednodenní péče, nebo lůžkové péče, v jejichž zdravotnickém zařízení nejsou hospitalizováni pacienti s onemocněním COVID-19, nebo jsou zaměstnanci takového poskytovatele. Přičemž tato povinnost se nevztahuje na vyjmenované výjimky.

"Plně si uvědomujeme, že je nutné zachovat funkčnost ambulantního sektoru. Zároveň situace ve středočeských nemocnicích prozatím není kritická. Přesto se zdravotnická zařízení dostávají do stavu, kdy pomoc v péči o covidové pacienty více než ocení," píše se v otevřeném dopise hejtmanky Petry Peckové. V něm také uvádí, že kraj v této chvíli nechce nařizovat pracovní povinnost nuceně, ale vyzývá zdravotníky, kteří se mohou zapojit a v nemocnicích s covidovými pacienty pomoci, aby tak učinili.

"Považuji vždy za nejlepší možné řešení dohodu, domluvu a dobrovolnost. Na základě vzájemné domluvy bude až posléze vydán pracovní příkaz tak, abychom měli možnost práci těch, kteří se dobrovolně přihlásí, v souladu s vydaným opatřením uhradit," říká k tomu hejtmanka Petra Pecková.

Aktuálně je ve středočeských nemocnicích hospitalizováno s nákazou covid-19 359 pacientů. Z toho je 54 na jednotkách intenzivní péče a 19 z nich je připojeno na umělou plicní ventilaci.

"Ačkoliv musejí nemocnice ve Středočeském kraji částečně omezovat elektivní výkony, je situace i díky pomoci Armády ČR, která vyslyšela požadavky středočeských zařízení, pod kontrolou. Věřím, že je to i díky tomu, že máme proočkováno 75 procent populace starší 16 let a daří se nám i díky mobilním týmům zajistit vakcinaci třetí dávkou pro seniory. Přesto bych rád vyzval ty, kteří se očkovat mohou a stále tak neučinili, aby neváhali a využili služeb našich očkovacích center," říká radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Přehled očkovacích center ve Středočeském kraji naleznete ZDE.

Nyní je ve středočeských zařízeních s covidovými pacienty nasazeno 24 příslušníků Armády ČR. Jsou přítomni v oblastních nemocnicích v Benešově, Kolíně, Mladé Boleslavi, Příbrami a Kladně. Dále pak působí v Nemocnici Slaný, Nemocnici Kutná Hora. Nově byly pak schváleny požadavky o pomoc z Mělnické zdravotní, a. s., nemocnice Mělník a druhá žádost z oblastní nemocnice Mladá Boleslav, kde budou vojáci nasazeni od 29. listopadu, potažmo 3. prosince.

"Velmi si vážím pomoci Armády ČR a také nabízené nezištné pomoci zdravotníků, kteří se hlásí i bez vyhlášení pracovní povinnosti. Mám hlubokou úctu k jejich extrémnímu výkonu, který v době pandemie obětavě podávají," uzavírá hejtmanka Pecková.

Ve Středočeském kraji přibylo za uplynulý týden 15 573 nakažených koronavirem. Na 100 000 obyvatel připadá v kraji za týden 1114 nakažených.

Zdroj: Středočeský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Nový moderní areál drážních hasičů se stane dominantou Nymburka

Správa železnic včera slavnostně zahájila výstavbu nového areálu drážních hasičů v nymburské Nádražní ulici. Získají modernější a komfortnější zázemí a také garáže a parkovací stání pro svá vozidla. Snížení provozních nákladů pak přinese instalace ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...

Všejanská spojka zrychlí spojení mezi Prahou a Mladou Boleslaví

Správa železnic vybrala projektanta takzvané Všejanské spojky, která propojí Milovice s tratí z Nymburka do Mladé Boleslavi. Zhotovitelem projektové d ...

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...





Pátek 19.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes