NymburkDnes.cz
NymburkDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Odstartoval festival Město = Galerie. Umělci postupně vyzdobí Poděbrady, Nymburk a Mladou Boleslav

02.08.2022
Velkoformátová graffiti, spousta zábavy, hudby i dobrého jídla - to je ve zkratce plán 6. ročníku streetartového festivalu Město=galerie, který odstartoval první realizací v Poděbradech a postupně navštíví Nymburk a Mladou Boleslav.
Foto: mestogalerie.cz
O zahřívací kolo festivalu se postal poslední červencový víkend český umělec Jan Kaláb vytvořením murálu ve Fugnerově ulici v Poděbradech. Naplno se pak festival rozjede od 15.8. v Nymburce, kam se sjedou hosté z nejen z České republiky a ukážou divákům svoje umění. Šedivé stěny a zapomenutá místa se tak během několika dnů promění na umělecká díla, která zůstanou ve veřejném prostoru jako odraz doby.

"Moc si vážíme toho, že i letos převzala nad festivalem záštitu hejtmanka středočeského kraje Petra Pecková, těší nás zájem měst o spolupráci a jejich podpora, v Mladé Boleslavi jsme navázali spojení s Nadačním fondem Škoda Auto. Jsme rádi, že veřejný prostor není lidem lhostejný a mají zájem ho obohacovat touto netradiční formou umění. V některých městech se už vlastně jedná o dlouhodobou spolupráci a stává se tradicí," popisuje ředitel a kurátor jedinečné výstavy pod širým nebem Lukáš Kladívko.

Na desítky metrů čtverečních velkoplošných murálů padnou stovky barev ve spreji a kilogramů fasádních barev, které na stěny umělci nanášejí z lešení či vysokozdvižných plošin. Tyto murály ve městech pak často přitahují pozornost turistů a stávají se tak hojně navštěvovanými atrakcemi.

"Není to jen setkání umělců, kteří se vzájemně inspirují a předávají informace, festival přitahuje každoročně stovky diváků, pro které je připraven bohatý doprovodný program v podobě workshopů, graffiti jamů s hudbou a grilováním," říká Lukáš Kladívko a dodává: "Letos se mohou návštěvníci těšit na malby Sepeho z Polska, Batese z Dánska, dorazí také Fatheat z Maďarska, ze sousedního Německa pak trojice Slider, Caparso a Rico."
Českou scénu pak bude prezentovat právě Lukáš Kladívko, Jan Kaláb, Zeb One, Oscuro Ink, Pauser se svojí rozšířenou realitou, a další.

Graffiti nevznikají náhodně a bez rozmyslu, výsledek je dlouho dopředu naplánovaný a umělci je konzultují s pracovníky kulturních odborů jednotlivých měst i architekty. Většina ploch je na sídlištích a v okrajových částech měst. Na rozdíl od veřejných ploch, kde si mohou začínající umělci zkoušet svoje kresby, však tato díla zůstávají součástí vizuální stránky města. Ta na povolených stěnách mizí pod nánosy dalších výtvorů.

"Je to jedinečná možnost, jak se můžeme výtvarně realizovat na plochách, které jsou roky nedotčené a často zanedbané. Tyto místa se stávají pak orientačním bodem pro místní, a destinací pro turisty, kteří cestují za tímto uměním po celém světě." vysvětluje produkční festivalu Jakub Jandora.

Aktuální informace a celý program najdou návštěvníci na sociálních sítích - facebooku nebo instagramu @mestogalerie a nebo webových stránkách www.mestogalerie.cz.

Autor: Jakub Jandora
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde si kartu mohou vyřídit či zakoupit dlouhodobé kupóny, a nemusí tak cestovat do hlavního ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

Středočeský kraj chce opět rozjet dotační Fond homogenizace dopravní infrastruktury

Středočeský kraj chce i letos vypsat dotační Fond homogenizace krajské dopravní infrastruktury. V krajském rozpočtu je na fond alokována částka 75 mil ...

Strategie pro kulturní a kreativní odvětví Středočeského kraje míří do finále. Zapojit se může každý

Veřejnost má jedinečnou příležitost vyjádřit se ke Strategii Středočeského kraje pro oblast kultury, kulturního dědictví a kulturních a kreativních od ...





Pátek 29.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes