NymburkDnes.cz
NymburkDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jak na výměnu skákací plochy u vaší trampolíny krok za krokem

30.04.2024
Pravidelná kontrola a údržba trampolíny je nesmírně důležitá pro prodloužení její životnosti a zajištění bezpečnosti. Jednou z nejdůležitějších součástí trampolíny, která vyžaduje pravidelnou kontrolu a případnou výměnu, je skákací plocha. Přinášíme návod, jak krok za krokem skákací plochu vaší trampolíny vyměnit.
Ilustrační snímek | Foto: andov / stock.adobe.com

Kdy skákací plochu vyměnit a co je k tomu potřeba


Mezi nejčastější příznaky opotřebení trampolíny, kdy je třeba ji vyměnit, patří:
- viditelné trhliny nebo díry,
- roztřepené nebo opotřebované švy,
- ztráta pružnosti a napětí,
- vyblednutí barvy v důsledku dlouhodobého vystavení slunečnímu záření.

Než začnete, připravte si následující nástroje a materiály:
- nová skákací plocha ve správné velikosti,
- pružiny nebo gumové lano (podle typu trampolíny) kompatibilní s novou skákací plochou a rámem trampolíny,
- šroubovák nebo klíč pro uvolnění a utažení pružin nebo gumového lana,
- pracovní rukavice

Jak na demontáž staré skákací plochy?


Nejprve odstraňte ochrannou síť. Opatrně uvolněte všechny spoje, které drží síť na místě, a poté ji sejměte.

Dále se zaměřte na uvolnění pružin nebo gumového lana, které drží skákací plochu na rámu. Pomocí šroubováku nebo klíče začněte na jedné straně a systematicky postupujte dokola, dokud nejsou všechny pružiny nebo gumové lano uvolněné. Při této činnosti nezapomeňte používat pracovní rukavice, abyste si chránili ruce před poraněním.

Poté opatrně sejměte starou skákací plochu z rámu. V případě, že je skákací plocha příliš těžká nebo objemná, požádejte o pomoc druhou osobu.

Instalace nové skákací plochy


Nejprve pečlivě zkontrolujte celý rám, zda nevykazuje známky poškození, koroze nebo uvolněné spoje. Pokud objevíte závady, poškozené části opravte či vyměňte. Ujistěte se, že je rám stabilní a bezpečný. Rám i otvory pro pružiny či gumové lano důkladně očistěte od nečistot.

Nyní můžete přistoupit k instalaci nové skákací plochy. Objednat ji můžete tady: https://hop-sport.cz/prislusenstvi-k-trampolinam/.

Nejprve umístěte novou skákací plochu na rám trampolíny, a to centrálně a rovnoměrně na rámu. Pokud má vaše skákací plocha označení pro přední a zadní stranu, řiďte se jimi.

Dalším krokem je připevnění pružin nebo gumového lana. Začněte na jedné straně rámu a postupně připevňujte pružiny nebo gumové lano do určených otvorů na skákací ploše a rámu. Postupujte systematicky, vždy připevňujte protilehlé pružiny nebo gumové lano, abyste zajistili rovnoměrné napnutí plochy.

Po připevnění všech pružin nebo gumového lana je důležité zkontrolovat správné napnutí a vycentrování skákací plochy. Měla by být napnutá, ale ne příliš, aby nedošlo k přetížení rámu nebo pružin. Zkontrolujte, zda je plocha vycentrovaná a zda se všechny pružiny nebo gumové lano rovnoměrně dotýkají rámu.

Testování a dokončení


Po instalaci nové skákací plochy je čas na testování a dokončení celého procesu. Nejprve vyzkoušejte novou skákací plochu. Opatrně vstupte na trampolínu a zkuste několik nízkých skoků uprostřed plochy. Vnímejte, zda je plocha správně napnutá a zda se při skákání cítíte pohodlně a bezpečně. Pokud si všimnete jakýchkoliv neobvyklých zvuků, pohybů nebo nerovnoměrného napnutí, zkontrolujte instalaci pružin nebo gumového lana a napnutí plochy. Nyní připevněte ochrannou síť na své místo podle pokynů výrobce. Teď je vaše trampolína připravena k použití.

Jak prodloužit životnost skákací plochy?


Aby vaše nová skákací plocha vydržela co nejdéle, věnujte pozornost několika faktorům.
Před každým použitím zkontrolujte, zda plocha nevykazuje známky opotřebení. Pokud objevíte jakékoliv poškození, skákací plochu opravte nebo vyměňte.

Každá trampolína má svou maximální nosnost, kterou nepřekračujte. Nadměrné zatížení může vést k rychlejšímu opotřebení skákací plochy a k poškození rámu trampolíny.

Pokud trampolínu zrovna nepoužíváte, používejte kryt, který ochrání skákací plochu před deštěm, sněhem, slunečním zářením a nečistotami. Ideálně skladujte trampolínu na suchém a chráněném místě.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na odcizení našich dat a nabízí útočníkům řadu špionážních funkcí - kromě zaznamenávání stisků kláves, ...

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento měsíc. ...

Proč jsou mobilní telefony Honor důvěryhodné?

Jako pohodlný komunikační nástroj umožňují mobilní telefony lidem zůstat v kontaktu s ostatními kdykoliv a kdekoli. Díky funkcím jako volání, textován ...

Jak získat zpět peníze za nedoručené dárky?

Mnoho lidí se nedočkalo objednaných vánočních dárků pro jejich blízké. Pokud prodejce nevrací peníze nebo ani nekomunikuje, existuje způsob, jak částk ...

Výsledky testu sportovních kočárků: Na bezpečnost není spolehnutí

Kočárek je při péči o malé dítě téměř nepostradatelným pomocníkem. Spotřebitelská organizace dTest proto publikuje testy kočárků pravidelně - v aktuál ...





Pátek 17.5.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes